Tuntoyliherkkyys lapsella.

Lapsen tuntoaisti on kovin herkkä ja vaatteiden pukeutumistilanteet ovat usein haasteellisia ja vaatii neuvotteluja lapsen kanssa. Lapsi kokee usein vaatteiden materiaalit epämiellyttävinä ja vaatteiden saumat tuntuvat inhottavilta. Usein vaatteista joudutaankin leikkaamaan irti pesulaput etteivät ne hiertäisi lasta. Vaatteiden pesemisestä voi myös joutua neuvottelemaan lapsen kanssa, koska pesun jälkeen vaatteet ovat lapsen mielestä karheat ja kankeat.

Lapsi ei suostu mielellään pitämään farkkuja, koska ne tuntuvat hänestä epämiellyttäviltä. Vaatteet eivät saa myöskään puristaa vyötäröltä. Usein kotiin tultaessa lapsi riisuu sukat jalasta ja myös päällyspaidat saavat lähteä. Niinpä lapsi pukeutuu lähes aina verryttely tai gollege housuihin sekä t-paitaan ja kävelee paljain varpain kotona.

Talvella lapsi ei mielellään käytä lämpimiä ulkovaatteita ja hattujen ja hanskojen pitäminen on myös haasteellista. Kaulaliinat ja kaulurit voivat lapsesta tuntua epämiellyttäviltä ja puristavilta ja niinpä niitä ei mielellään käytetä.

Lapsi on erittäin herkkä kutiamaan. Myös ruokavalio voi olla rajoittunut ja ruoan koostumuksen tulee olla tietynlainen. Esimerkiksi jogurtissa olevat hedelmäpaukut voivat olla erittäin epämiellyttävän tuntuisia. Suun motoriikassa voi olla ongelmaa, joka voi näyttäytyä esimerkiksi hyvin herkkänä oksennusrefleksinä tai artikulaatio-ongelmina, kuten r-, s- tai l- kirjainten puhevaikeuksina.

Lapsi ei käytä mielellään suojavarusteita, kuten pyöräily- tai luistelukypärää. Suihkussa käyminen voi olla vaikeaa, koska vesi tuntuu lapsen mielestä epämiellyttävältä iholla. Myös hiusten peseminen tai harjaaminen tai hampaiden peseminen on haastavaa.

Lapsella voi olla vaikeuksia istua paikallaan ja hän on istuessaan rauhaton ja vääntelehtii tai kiemurtelee tuolissa. Lapsella voi olla myös pitkittynyttä yökastelua 5 ikävuoden jälkeen.

Kuulostaako tutulta?

Tuntoyliherkkyyden taustalta löytyy usein aktiivinen primitiivirefleksi nimeltään Spinal Galant-refleksi eli selkärankarefleksi. Spinal Galant-refleksi aiheuttaa ylläkuvattuja haasteita.

Spinal Galant-refleksi voidaan todeta VINKE PRO -vastaanotolla tehtävässä aistijärjestelmän tutkimuksessa. Mikäli refleksi todetaan tutkimuksissa, niin lapselle annetaan henkilökohtainen harjoite, jonka avulla tuntoyliherkkyyttä voidaan lieventää merkittävästi tai poistaa kokonaan.